Informatii si tips & tricks despre un loc mai curat.
Dacă bacteriile pot supravieţui în orice condiţii, aceasta înseamnă că omul este în perticol ?
Bacteriile sunt unele dintre cele mai mici organisme microscopice. Sunt raspandite in mii de specii si in numar colosal de indivizi, pe tot pamantul, in apa, in sol, in aer, pe organisme vii sau moarte.
Aceasta raspandire extraordinara se datoreaza capacitatii bacteriilor de a se inmulti in timp foarte scurt, apoi, dimensiunilor mici si adaptabilitatii lor la multiple feluri de nutritie, precum si a rezistentei mari la conditiile mai putin favorabile.
Capacitatea lor de inmultire este remarcabila, astfel ca daca le facem “sederea” placuta, adica nu igienizam corespunzator suprafetele, obiectele si nu ne dezinfectam mainile dupa fiecare contact, favorizam raspandirea acestora.
A elimina toti microbii din jurul nostru, este, bineinteles, o misiune imposibila dar pastrand cateva reguli simple pe termen lung, putem preveni aparitia unor boli cauzate de microbi.
La birou:
-curatati cel putin saptamanal tastatura, mouse-ul, telefonul, tableta cu un servetel imbibat in alcool sau intr-o solutie speciala pentru electronice
-la fiecare cateva zile, stergeti suprafata biroului cu un servetel umed dezinfectant
-evitati sa mancati in alta parte decat in locuri special amenajate, daca totusi sunteti nevoit sa mancati la birou, asezati mancarea pe un servetel si curatati la urma resturile de mancare care s-au imprastitat
-dupa ce ati folosit toaleta comuna de la locul de munca, atunci cand ajungeti inapoi la birou, folositi un gel dezinfectatnt pentru maini.
Bucataria este un loc placut al microbilor, din cauza umezelii si a resturilor de mancare.Astfel, nu e de mirare ca buretele de vase, lavetele umede si prosoapele de bucatarie sunt principalii factori unde microbi se pot ascunde.
Acestea intra in contact repetat cu apa, lichide de tot felul, resturi alimentare, iar porii buretelui de vase, respective perii,in cazul prosopului, retin microorganismelor si favorizeaza inmultirea lor.
Manerul robinetului este si el expus, pentru ca il atingem frecvent, dup ace am intrat in contact cu murdaria.Microorganismele sunt “plimbate” pe manerele de la sertare, butoanele de la aragaz si manerul de la frigider.
Baia are probabil cea ma “urata reputatie” cand vine vorba de curatenie.Dupa cum am aflat, vasul de toaleta este, in mod evident, cel mai murdar loc din baie, insa este imediat pe lista dupa acesta se alfa pardseala, cada si chiuveta.
Zonele unde microorganismele traiesc in voie sunt: paharul pentru periute de dinti,prosoape de baie,buretele,butonul bazinului de wc,cosul de rufe.
Un loc in care se aduna praf si in care obiectele cel mai des folosite nu sunt dezinfectate, este un adapost sigur pentru acarieni, alergeni, microbi si germeni.
Curatand obiectele periodic cu solutii dezinfectante sau cu alcool, spalandu-va pe maini inainte si dupa ce mancati sau folositi toaleta si seprand contactul cu suprafetele murdare veti reusi sa pastrati un echilibru care sa va fereasca de afectiunile transmise prin intermediul microorganismelor.
Chiar daca curatenia nu este activitatea dumneavoastra preferata, rezultatul justifica intotdeauna efortul depus.
Exista un sentiment de implinire atunci cand totul straluceste de curatenie !